skip to Main Content

2023. szeptember 11-15. között egy 4 éjszakás nyelvi tábort valósítottunk meg Szovátán. A programon15 fő felső tagozatos tanuló és 2 fő kísérő vett részt.

A tábor ideje alatt megismerkedtünk Szováta településsel és környékével, ellátogattunk Parajdra és Korondra, kalandos hazafelé vezető utunkon pedig Marosvásárhelyen is jártunk. Utunk során láttuk a Medve-tavat, felmásztunk a szovátai kilátóba és lementünk a parajdi sóbányába. Templomot és ásványkiállítást látogattunk. Csodálatos élmény volt egy igazi korondi fazekasmester műhelyében megismerkedni ennek a világhírű kerámiának a készítésével. Simény Zoltánnak ezúttal is köszönetet mondunk a fantasztikus lehetőségért.

Az erdélyi vidék nyugalma, lenyűgöző látványa nagyszerű alaklom volt a tanév eleji feltöltődésre. Rengeteg élménnyel térünk haza.

Köszönjük a lehetőséget!

A kétegyházi román suli a Dunántúli-dombság lankái között
(NTAB-KP-1-2022/1-000284)

Nemzetiségi Támogatások keretében 2022-ben nyelvi tábor megvalósítására 1.250.000,-Ft támogatást nyert iskolánk.
2022. októberében 7-8. osztályos tanulóink 5 napot töltöttek Pécsen. A kiránduláson kitűnő és jeles tanulóink, valamint azok a diákok vehettek részt, akik a román hagyományok ápolásáért sokat tettek.
A hosszú, fárasztó utazás után a Szinbád Hotelben elfoglaltuk helyünket, kipakoltuk bőröndjeinket, este pedig egy rövid sétát tettünk a Barbakán és a székesegyház környékén.
2. nap megcsodáltuk a székesegyházat, a bátrabbak fölmentek a torony 133 lépcsőfokán is. Ezután megnéztük a város egyik jelképét, Gázi Kászim pasa dzsámiját. Megcsodáltuk a sétálóutca gyönyörű épületeit, a Zsolnay-kutat, majd egy rövid pihenő után Magyarország egyik legrégebbi állatkertje, a Pécsi Állatkert felé vettük utunkat. Ezután a Barbakánba mentünk, megnéztük Janus Pannonius szobrát és mandulafáját.
A 3. napon Siklós volt az úticél. Az ódon vár falai között szinte megelevenedett a történelem, a vár termeiben sok érdekességet láthattunk. A várudvar, a börtön, a fegyverterem sok érdekességet tartogat a látogatók számára. Felpróbálhattuk a páncélokat, sisakokat, érdekesek voltak a kiállított fegyverek, amiket kézbe is vehettünk. A várfal tetejéről csodálatos panoráma tárult elénk. Délután visszatértünk Pécsre, és felmentünk a Misina tetőn álló tévétoronyba, amely ma Magyarország legmagasabb épülete. A magasból megcsodáltuk a várost, a környező falvakat, a Mecsek környékét.
A 4. napon Szigetvárra mentünk. Ott a tárlatvezetőktől először a dzsámi történetéről, a török kori fegyverekről, ruházatról kaptunk egy érdekes bemutatót, aminek a végén előadónk el is sütött egy puskát. Ezután a szigetvári várról, a csatáról, Zrínyi és Szulejmán harcáról hallhattunk sok érdekes információt. A Magyar- Török Barátság Parkban megnéztük Zrínyi Miklós és Szulejmán hatalmas szobrát. Délután a városnéző kisvonattal körbejártuk a várost, megismerkedtünk a híres épületekkel, a város történetével, a lakatok falának történetével, megcsodáltuk a Zsolnay-negyed különleges épületeit.
Az 5. napon hazafelé indultunk. Útközben megálltunk a Mohácsi Emlékhelynél. Itt az idegenvezető részletesen bemutatta a csatahelyen talált tárgyakat, elmesélte a mohácsi csata történetét. Egy kisfilmet is megnézhettünk a mohácsi csatáról, majd a szoborparkot néztük meg. A helyszínen ásatások folynak, mi is megnézhettük, hogyan dolgoznak a régészek a terepen.
Tartalmas, szép kirándulás volt, reméljük, lesz még lehetőségünk eljutni erre a csodálatos környékre.

Ambrus Mária
szaktanár

Iskolánkban megtartottuk március 22-én a Víz Világnapját.
A Víz Világnap minden évben más témára fókuszál ezzel is kiemelve, hogy az élet milyen sok területén van fontos szerepe a víznek. 2022-ben a világnap fókuszában a felszín alatti vizek állnak, szlogenje: ,,Láthatóvá tenni a láthatatlant…”
A Föld lakosságának növekedésével a vízfogyasztás is növekszik. A növekvő vízigény biztosítása azonban a természeti erőforrások és a környezet károsításával járhat. A Föld vízkészletének megóvásával és hatékony felhasználásával hozzájárulhatunk a klímaváltozás lassításához. A víz a legértékesebb erőforrásunk, kötelességünk felelősségteljesen felhasználni mind az iparban, mind a mezőgazdaságban, mind otthonainkban.
Intézményünk nem csak március 22-én, hanem az év minden napján odafigyel a környezetvédelemre. Vegyen példát rólunk és óvjuk együtt vizeinket! 💦
A mai napon új hagyományt indítottunk el iskolánkban. A nagy érdeklődésre való tekintettel megrendeztük az I. kémia versenyt, amelyen 3 kategóriában lehetett indulni évfolyamonként. Összesen 18 diák jelentkezett, vett részt a megmérettetésen. Feladatlapot töltöttek ki, a nyolcadikosok különféle anyagokat azonosítottak be vegyszerek segítségével.
Minden kategóriában az első 3 helyezet lett díjazva értékes jutalmakkal.
Úgy gondom, hogy nagyon jól sikerült ez a verseny ebben a jól felszerelt, példaértékű laborban. Köszönet az iskolának a támogatásért! Szép, modern iskola, lelkes tanári kar, igyekvő diákok. Ez a jövő!
Nagyné Kotroczó Andrea, szaktanár
Gratulálunk a diákoknak,
köszönjük a tanárnő munkáját!
Helyezettek:
6. osztály(kémia szakkör )I. Szabó Hédi, II. Rusz Joakim, III. Balog Noel
7. osztály: I. Ottlakán Dániel, II. Avramucz István, III. Szántó Szabolcs
8. osztály: I. Szabó Fruzsina, II. Számfira Szonja, III. Szelezsán Hanna
Back To Top