skip to Main Content

A kétegyházi román suli a Dunántúli-dombság lankái között

A kétegyházi román suli a Dunántúli-dombság lankái között
(NTAB-KP-1-2022/1-000284)

Nemzetiségi Támogatások keretében 2022-ben nyelvi tábor megvalósítására 1.250.000,-Ft támogatást nyert iskolánk.
2022. októberében 7-8. osztályos tanulóink 5 napot töltöttek Pécsen. A kiránduláson kitűnő és jeles tanulóink, valamint azok a diákok vehettek részt, akik a román hagyományok ápolásáért sokat tettek.
A hosszú, fárasztó utazás után a Szinbád Hotelben elfoglaltuk helyünket, kipakoltuk bőröndjeinket, este pedig egy rövid sétát tettünk a Barbakán és a székesegyház környékén.
2. nap megcsodáltuk a székesegyházat, a bátrabbak fölmentek a torony 133 lépcsőfokán is. Ezután megnéztük a város egyik jelképét, Gázi Kászim pasa dzsámiját. Megcsodáltuk a sétálóutca gyönyörű épületeit, a Zsolnay-kutat, majd egy rövid pihenő után Magyarország egyik legrégebbi állatkertje, a Pécsi Állatkert felé vettük utunkat. Ezután a Barbakánba mentünk, megnéztük Janus Pannonius szobrát és mandulafáját.
A 3. napon Siklós volt az úticél. Az ódon vár falai között szinte megelevenedett a történelem, a vár termeiben sok érdekességet láthattunk. A várudvar, a börtön, a fegyverterem sok érdekességet tartogat a látogatók számára. Felpróbálhattuk a páncélokat, sisakokat, érdekesek voltak a kiállított fegyverek, amiket kézbe is vehettünk. A várfal tetejéről csodálatos panoráma tárult elénk. Délután visszatértünk Pécsre, és felmentünk a Misina tetőn álló tévétoronyba, amely ma Magyarország legmagasabb épülete. A magasból megcsodáltuk a várost, a környező falvakat, a Mecsek környékét.
A 4. napon Szigetvárra mentünk. Ott a tárlatvezetőktől először a dzsámi történetéről, a török kori fegyverekről, ruházatról kaptunk egy érdekes bemutatót, aminek a végén előadónk el is sütött egy puskát. Ezután a szigetvári várról, a csatáról, Zrínyi és Szulejmán harcáról hallhattunk sok érdekes információt. A Magyar- Török Barátság Parkban megnéztük Zrínyi Miklós és Szulejmán hatalmas szobrát. Délután a városnéző kisvonattal körbejártuk a várost, megismerkedtünk a híres épületekkel, a város történetével, a lakatok falának történetével, megcsodáltuk a Zsolnay-negyed különleges épületeit.
Az 5. napon hazafelé indultunk. Útközben megálltunk a Mohácsi Emlékhelynél. Itt az idegenvezető részletesen bemutatta a csatahelyen talált tárgyakat, elmesélte a mohácsi csata történetét. Egy kisfilmet is megnézhettünk a mohácsi csatáról, majd a szoborparkot néztük meg. A helyszínen ásatások folynak, mi is megnézhettük, hogyan dolgoznak a régészek a terepen.
Tartalmas, szép kirándulás volt, reméljük, lesz még lehetőségünk eljutni erre a csodálatos környékre.

Ambrus Mária
szaktanár

Back To Top