skip to Main Content

„A kétegyházi ortodox – Az őshonos ortodox románok intézményei” című könyv

Intézményünk 2019. évben Nemzetiségi Támogatások-on nyert pályázati támogatásból „A kétegyházi ortodox – Az őshonos ortodox románok intézményei” című könyvet adta ki, melynek szerzője Zombainé Szarka Mária.

A könyv az őshonos kétegyházi román nemzetiségű lakosság helytörténeti gyűjtésén alapul. Eddig ilyen mű nem született a magyarországi románok lakta településeken. Ilyen formában összegyűjtött anyag az utódok számára dokumentumként, identitás erősítésként és az anyanyelv ápolásaként is szolgál. A könyv bemutatja a nemzetiség életét meghatározó intézményeket, legnagyobb hangsúlyt a család intézményére helyezve. A közösség összetartó, családszerető voltát kívánjuk prezentálni a könyvben, bemutatni, hogy a nehéz körülmények között élő családok is több gyermeket vállaltak.

Minden családban legalább 4-6 gyermek született, de gyakori volt, hogy 10-12 gyermeket is neveltek. A magas születések száma a felnövekvő gyermekek szorgalmas munkája hozzájárult a település létszámának megtartásához. A könyv anyagával, benne rengetek fényképpel a családokról, gyerekekről példaként szolgál az utódoknak, a mai gyerekeknek, hogy nem csak az anyagi jólét teszi lehetővé a gyerekek megszületését, felnevelését. Ami ennél is fontosabb, hogy egy anyának, a családnak a gyermekekkel teljesedik ki az élete.

Back To Top