skip to Main Content

Kirándulás Aradra

2016. október 6-án iskolánk tanulói egynapos aradi kiránduláson vehettek részt. A kirándulást a Román-magyar egyesület szervezte, célja a 13 aradi vértanú emlékhelyének megkoszorúzása és Arad nevezetességeinek megismerése volt. Szomorkás, esős napra ébredtünk, a jókedvnek azonban ez nem volt akadálya. Izgatottan gyülekeztek felnőttek és diákok az iskola előtt.
Az idő gyorsan eltelt, az autóbusz megérkezett Aradra, amit Erdély déli kapujának is neveznek.
Az első úti cél az aradi vértanúk emlékhelyének megkoszorúzása volt. Az emlékmű egyik oldalán a kivégzés dátuma, a másik három oldalon a tábornokok nevei szerepelnek a kivégzés sorrendjében. Az építmény talapzatába, külön kis ládákban helyezték el a 11 vértanú földi maradványait. Az emlékhelynél iskolánk diákjai és az egyesület tagjai is elhelyezték a megemlékezés koszorúit.
Az út Arad belvárosában folytatódott. A csoport tagjai megtekintették a Szabadság-szobrot, mely az 1849-ben kivégzett aradi vértanúknak és a szabadságharcnak állít emléket, és a szomszédságában álló Román katona emlékművét. Ezután az új ortodox templomot, a Szentháromság katedrálist tekintették meg, amely elkápráztatja látogatóit hatalmas méreteivel, csodás freskóival.
A nap végén élményekkel, új ismeretekkel, új barátságokkal gazdagodva tértek haza a kirándulók.

Ambrus Mária

Back To Top