skip to Main Content
5741 KÉTEGYHÁZA SZENT IMRE U. 89. +36 66 250 052 romansulioviketegyhaza@gmail.com

A Miniszterelnökség kezelő szerveként eljáró Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. a NEMZ-E-19-0023 azonosítószámú támogatás keretében 8.000.000,-Ft vissza nem térítendő támogatást nyújtott intézményünknek.

A támogatásból felújításra került az alsó tagozat épületének elektromos hálózata, valamint a felső tagozat épület egyik szárnyának elektromos hálózata. 

Továbbá régi álmunk vált valóra azzal, hogy a támogatásból a felső tagozat udvarán három kültéri fittnesz eszköz került telepítésre.

 

ROMÁN NYELVI TÁBOR GYULÁN

NEMZ-N-20-0186

Iskolánk minden évben sikeresen pályázik tanulmányi kirándulások megszervezésére.

A tanulmányi kirándulások célja Magyarország és Románia tájainak és kulturális örökségének megismertetése és az osztályok közösségi életének fejlesztése.

Ebben a tanévben a hazai kirándulásokat részesítettük előnyben. A tantestület döntése alapján a kirándulás fő helyszíne Gyula volt, ahonnan kirándulásokat szerveztünk Szolnokra és Ópusztaszerre. A kirándulás során a diákoknak alkalma nyílt felfedezni a Körös vidékének természeti szépségeit, Gyula városának nevezetességeit, román vonatkozásait. A program során ellátogattunk a szolnoki repülőtérre, ahol történelmi ismereteiket bővíthették a tanulók, illetve egy napot töltöttünk Ópusztaszeren, ahol megtekintettük a tankönyvekből már ismert Feszty-körképet és a skanzent. Itt lehetőség nyílt összehasonlítani a különböző országok néprajzi sajátosságait. Ellátogattunk Lőkösházára, ahol megtekintettük a Bréda kastélyt, valamint a fényjátékot. A tábor ideje alatt a látványos és izgalmas programokon túl nagy szerepet kapott a testmozgás is, valamint a különböző közösségfejlesztő játékok, nyelvi vetélkedők.

A kirándulás kiváló alkalmat jelentett a tanulók román nyelvi kompetenciájának fejlesztésére.

Intézményünk 2019. évben Nemzetiségi Támogatások-on nyert pályázati támogatásból “A kétegyházi ortodox – Az őshonos ortodox románok intézményei” című könyvet adta ki, melynek szerzője Zombainé Szarka Mária.

A könyv az őshonos kétegyházi román nemzetiségű lakosság helytörténeti gyűjtésén alapul. Eddig ilyen mű nem született a magyarországi románok lakta településeken. Ilyen formában összegyűjtött anyag az utódok számára dokumentumként, identitás erősítésként és az anyanyelv ápolásaként is szolgál. A könyv bemutatja a nemzetiség életét meghatározó intézményeket, legnagyobb hangsúlyt a család intézményére helyezve. A közösség összetartó, családszerető voltát kívánjuk prezentálni a könyvben, bemutatni, hogy a nehéz körülmények között élő családok is több gyermeket vállaltak.

Minden családban legalább 4-6 gyermek született, de gyakori volt, hogy 10-12 gyermeket is neveltek. A magas születések száma a felnövekvő gyermekek szorgalmas munkája hozzájárult a település létszámának megtartásához. A könyv anyagával, benne rengetek fényképpel a családokról, gyerekekről példaként szolgál az utódoknak, a mai gyerekeknek, hogy nem csak az anyagi jólét teszi lehetővé a gyerekek megszületését, felnevelését. Ami ennél is fontosabb, hogy egy anyának, a családnak a gyermekekkel teljesedik ki az élete.

2019. június 23. és június 30. között ismét a Fekete-tenger partjára látogathattunk a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Nemzetiségi Támogatások pályázatikiírásán nyert támogatás segítségével. A tavalyi évhez hasonlóan, a nagy sikerre való tekintettel, ismét Eforie-Nord településen töltött 8 napot 27 tanulónk.

Az idei nyár sokkal barátságosabb volt velünk, így igazi nyári napsütésben és jó melegben tölthettük jól megérdemelt, aktív pihenésünket. Reméljük, a jövőben is lesz lehetőségünk hasonlóan sikeres nyelvi táborok szervezésére.