JM Building Services - шаблон joomla Продвижение

2019. június 23. és június 30. között ismét a Fekete-tenger partjára látogathattunk a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Nemzetiségi Támogatások pályázatikiírásán nyert támogatás segítségével. A tavalyi évhez hasonlóan, a nagy sikerre való tekintettel, ismét Eforie-Nord településen töltött 8 napot 27 tanulónk.
Az idei nyár sokkal barátságosabb volt velünk, így igazi nyári napsütésben és jó melegben tölthettük jól megérdemelt, aktív pihenésünket. Reméljük, a jövőben is lesz lehetőségünk hasonlóan sikeres nyelvi táborok szervezésére.

 

Iskolánk 2018. június 24. és július 1. között ismét román nyelvi tábort szervezett. Ezúttal tanulóinkkal a román tengerparton jártuk. Eforie-Nord, Mamaia, Constanta csodálatos városaival, vidékével ismerkedtünk meg, ahol csodálatos 8 napot töltöttünk.

allami logo1a

A tábor megvalósításához ismét pályázat útján szereztünk forrást az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforráskezelő nemzetiségi támogatások keretéből.

Köszönjük az élményekben gazdag kirándulást!

Kétegyházi románok – Az élet három fordulópontja a kétegyházi ortodoxoknál

Românii din Chitighaz – Cele trei rituri de trecere la chitighăzenii ortodocşi

címmel Zombainé Szarka Mária újabb néprajzi könyvét adtuk ki 2018-ban az EMMI és az EMET nemzetiségi támogatásain pályázott összegből.

allami logo1a

A könyvben összeállított anyag fotókkal, képekkel gazdagon reprezentál. A születéstől a házasságon, családalapításon át a halálig követi és változatosan mutatja be román nyelven a kétegyházi emberek életét, hagyományait, szokásait magunknak és másoknak is.

konyv0203

 Intézményünk az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kiírt nemzetiségi támogatások pályázatán 1.970.000,-Ft támogatást nyert nyelvi tábor megvalósítására. A tábor keretében Brassó környékén jártunk 2017. szeptember 18. és 23. között.
A kirándulásunk célja volt, hogy a tanulók élményszerű helyzetben ismerkedjenek meg Románia földrajzi szimbólumával, a Kárpátok vidékével, megismerjék Románia egyik legjelentősebb városának, Brassónak múltját és jelenét, kézzelfoghatóvá váljon számukra a multikulturalizmus. A kirándulás során a tanulók sokat tanulhattak és fejlődhettek a személyes élményekből, a festői tájak, nevezetességek megismeréséből, a múzeumok anyagának megtekintéséből. Ilyen céllal tekintettük meg például Déva várát vagy a Peles kastélyt. Meglátogattuk a tordai sópályát, a Medve-tavat, túráztunk Törcsvár környékén és hegyet másztunk Poianan. Mindemellett igyekeztünk a tanulók szórakozás utáni vágyát is kielégíteni a változatos programokkal, mint például a Dinó-park vagy a Drakula-kastély felkeresése.

 

emberi1
emberi2

 

 Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő nemzetiségi támogatások pályázatán óvodánk 360.000,-Ft vissza nem térítendő támogatást nyert. A pályázat keretében 2017. szeptember 15-én rendeztük meg a Nemzetiségi Családi Napot. A nap folyamán  arcfestéssel, ugrálóvárral, buborék show-val, gasztronómiai programmal, tűzoltó és rendőrautó bemutatóval, könnyűzenei programokkal, néptánc bemutatóval, sétakocsikázással szórakoztattuk a megjelenteket.

 

emberi1
emberi2